28 Μαρτίου 2010

Επείγουν τα μέτρα

Η δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου ήταν από τα πρώτα θέματα που απασχόλησαν τη στήλη όταν έκανε την εμφάνισή τις στις σελίδες του "Π" τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είχαμε υποδείξει ότι ότι πρόβλημα είναι διαχρονικό και διαρθρωτικό και ότι η αντιμετώπισή του απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωση του κρατικού μισθολογίου σε βάθος χρόνου.

Δυστυχώς τα απαιτούμενα μέτρα είναι πολιτικά δύσκολα. Για αυτό η κυβέρνηση προσπάθησε πρώτα να περιορίσει το έλλειμμα προτείνοντας μέτρα που θα απέφεραν γρήγορα έσοδα, όπως η επίσπευση της είσπραξης ΦΠΑ. Είχαμε επισημάνει τότε ότι η πολιτική αυτή ήταν λανθασμένη για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί θα απορροφούσε ρευστότητα από τις επιχειρήσεις σε μια περίοδο που η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση και αντιμετώπιζε πρόβλημα ρευστότητας. Και δεύτερον, γιατί το μέτρο αυτό ήταν απλώς μια προσωρινή λογιστική πράξη που δεν προσέφερε καμία μόνιμη ανακούφιση στα δημόσια ταμεία.

Η δεύτερη δόση μέτρων που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση το τέλος Δεκεμβρίου ήταν πιο μελετημένη, όμως δεν απέφυγε την πεπατημένη. Και σε αυτή κυριαρχούσε η φιλοσοφία της αναζήτησης μεγάλων πηγών εσόδων που θα κλείσουν - προσωρινά βέβαια - τις τρύπες. Στόχος αυτή τη φορά ήταν η αγορά ακινήτων, όμως γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι η επανεκτίμηση της αξίας των ακινήτων θα έπαιρνε χρόνια, και η προοπτική για γρήγορα έσοδα έσβησε.

Την ίδια περίοδο ανακοινώθηκε ότι το έλλειμμα για το 2009 θα ξεπερνούσε το 6% του ΑΕΠ. Το νέο δεδομένο φαίνεται ότι σήμανε καμπανάκι στο ΥΠΟΙΚ και οδήγησε σε νέες προτάσεις που παραδόθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο. Τα δεδομένα που περιγράφονται στην επιστολή του ΥΠΟΙΚ προς τον Πρόεδρο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Το έλλειμμα για το 2010 εκτιμάται να φτάσει το 7%, εκτίμηση που ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζει ως αισιόδοξη. Δεδομένου ότι είμαστε ήδη στο τέλος του πρώτου τριμήνου και κανένα σημαντικό μέτρο δεν έχει ληφθεί, τα πράγματα μάλλον θα είναι χειρότερα.

Το θετικό είναι ότι ο ΥΠΟΙΚ φαίνεται να έχει επιτέλους πειστεί ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Αυτό αντανακλάται στο νέο πακέτο μέτρων, το οποίο έχει μια σαφώς διαφορετική φιλοσοφία από τα προηγούμενα. Για πρώτη φορά προτείνονται πολιτικά δύσκολα μέτρα που θα προκαλέσουν αντιδράσεις από φυσικούς συμμάχους της κυβέρνησης. Αυτό που απομένει είναι να πειστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι η λήψη μέτρων δεν σηκώνει αναβολή. Αν κρίνουμε από τη διάσκεψη του Προέδρου την περασμένη Δευτέρα, χρειάζεται ακόμα δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση.

Πολίτης, 28/3/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: