Τα τεράστια προβλήματα των Κυπριακών ταχυδρομικών υπηρεσιών είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους. Ειδικά όσοι έχουν συχνή αλληλογραφία με το εξωτερικό γνωρίζουν για τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην παράδοση επιστολών και δεμάτων, καθώς και για την αλληλογραφία που δεν φτάνει ποτέ στον προορισμό της. Όμως τα στοιχεία που δόθηκαν τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα σχετικά με τις επιδόσεις των ταχυδρομικών μας υπηρεσιών θα πρέπει να αποτέλεσαν δυσάρεστη έκπληξη ακόμα και για τους πιο κυνικούς. Μόνο 15% του εξωτερικού ταχυδρομείου με προορισμό την Κύπρο φτάνει στον παραλήπτη του μέχρι και την τρίτη μέρα από τη μέρα αποστολής του. Το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες μέλη της ΕΕ είναι 92% και στις υπό ένταξη χώρες 75%.
Ο αρμόδιος υπουργός κύριος Αβέρωφ Νεοφύτου απέδωσε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έλλειψη προσωπικού. Επειδή ο κύριος Νεοφύτου δεν μας έχει συνηθίσει στις εύκολες δικαιολογίες θα δεχτούμε ότι η θέση του αυτή έχει κάποια βάση. Όμως δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι τα πάντα θα διορθωθούν με την πρόσληψη μερικών επιπρόσθετων διανομέων. Δεν είναι δυνατόν η έλλειψη προσωπικού να είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην μπορούν να έρχονται διανομείς στα σπίτια μας περισσότερο από δύο φορές τη βδομάδα, ενώ αρκετές φορές έρχονται μόνο μία!
Ούτε μπορούν να αποδοθούν οι καθυστερήσεις στο γεγονός ότι πολλοί διανομείς είναι έκτακτοι και δεν δείχνουν τον απαιτούμενο ζήλο για την εργασία τους. Ο κ. Νεοφύτου υποστήριξε ότι είναι δύσκολο να επιβληθεί πειθαρχία στους έκτακτους υπαλλήλους γιατί δεν μπορείς να τους απειλήσεις με απόλυση. Όμως ούτε και οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να απολυθούν (εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις), ενώ ακόμα και η επιβολή πειθαρχικών μέτρων εναντίον τους είναι πολύ δύσκολη. Από την άλλη οι έκτακτοι ίσως να έχουν μεγαλύτερα κίνητρα να εργαστούν παραγωγικά αν θέλουν να ελπίζουν σε ανανέωση της σύμβασής τους ή ακόμα και σε μονιμοποίηση.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ταχυδρομικές μας υπηρεσίες είναι πολλά και χρόνια και δεν πρόκειται να επιλυθούν με την πρόσληψη νέου προσωπικού. Χρειάζονται δραστικές και ριζικές αλλαγές. Ήδη υπάρχει πρόταση για μετατροπή του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου με κύριο μέτοχο το κράτος. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα σε αυτή τη διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να μελετήσουν τρόπους για την προώθηση του ανταγωνισμού στις επί μέρους αγορές όπου αυτό προσφέρεται, όπως είναι τα δέματα. Η διεθνής εμπειρία και πρακτική μπορεί να μας διδάξει πολλά και σε αυτό το θέμα. Μια οικονομία που θέλει να φτάσει και να ανταγωνιστεί τις ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες χρειάζεται γρήγορες και αποτελεσματικές ταχυδρομικές υπηρεσίες, κάτι που πόρρω απέχει από αυτό που διαθέτουμε σήμερα.
Πολίτης, 30/6/2002
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου