14 Φεβρουαρίου 2010

Αερολογίες

Οι Κυπριακές Αερογραμμές επιβίωναν για πολλά χρόνια χάριν των μονοπωλιακών προνομίων που απολάμβαναν. Η διαδικασία εναρμόνισης και η τελική ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έδωσαν τέλος σε αυτά τα προνόμια. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με μια σειρά καταστροφικών αποφάσεων των διοικήσεων των ΚΑ, έφεραν την εταιρεία στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Την τριετία 2003-2005 η εταιρεία κατέγραψε συνολικές ζημιές ύψους €145 εκ. ευρώ.

Το 2006 καταρτίστηκε σχέδιο διάσωσης της εταιρείας με μειώσεις απολαβών, πρόωρες αφυπηρετήσεις και με την πώληση της Eurocypria στο κράτος έναντι €23 εκ. Τα μέτρα περιόρισαν τις ζημιές στα €7.4 εκ. το 2006 και έφεραν μικρό κέρδος το 2007 και 2008. Το 2009 η εταιρεία αναμένεται να καταγράψει και πάλι ζημιές.

Από την ημέρα εξαγοράς της από το κράτος η Eurocypria ακολουθεί καθοδική πορεία, με συνολικές ζημιές €35 περίπου εκ. για την τετραετία 2006-2009. Τα προβλήματα είχαν εντοπιστεί από τις αρχές του 2008. Ζητήθηκε μελέτη ξένου οίκου η οποία εισηγήθηκε πώληση της εταιρείας. Αντί αυτού, η κυβέρνηση έδωσε άτυπες (για να παρακάμψει τους κανόνες της ΕΕ) εγγυήσεις σε ιδιωτικές τράπεζες ώστε οι τελευταίες να δώσουν δάνεια την εταιρεία. Τα δάνεια αρχίζουν να λήγουν τις επόμενες μέρες και η κυβέρνηση ζητά από τη Βουλή να εγκρίνει κονδύλι €35 εκ. για να μπορέσει η εταιρεία να τα αποπληρώσει. Κάτι τέτοιο απαιτεί έγκριση από την ΕΕ, η οποία όμως θέλει να δει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο για την εταιρεία. Η κυβέρνηση δεν ζήτησε τέτοια έγκριση γιατί γνωρίζει ότι δεν θα την πάρει, αλλά ζητά από τη Βουλή να εγκρίνει τη χρηματοδότηση και... βλέπουμε.

Οι ΚΑ από την πλευρά τους αντιτίθενται έντονα στη στήριξη της Eurocypria και απειλούν να καταγγείλουν την κυβέρνηση στην ΕΕ. Θεωρούν ότι δεν υπάρχει χώρος για δύο εταιρείες και ζητούν να απορροφηθεί η Eurocypria από τις ΚΑ. Δηλαδή οι ΚΑ πήραν τα €23 εκ από την πώληση της Eurocypria στο κράτος, πήραν τις κρατικές εγγυήσεις, και τώρα ζητούν να τους παραδοθεί η απογυμνωμένη Eurocypria. Δυστυχώς για τις ΚΑ οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυπριακή κυβέρνηση έναντι της ΕΕ όταν αγόρασε την Eurocypria δεν επιτρέπουν συγχώνευση των δύο εταιρειών.

Κι αν τα πράγματα φαίνονται άσχημα, το χειρότερα μάλλον έπονται. Η πρόσφατη απόφαση του Εργατικού Δικαστηρίου υπέρ πιλότου των ΚΑ απειλεί να γονατίσει την εταιρεία. Η Aegean ανεβάζει συνεχώς το μερίδιό της στην Κυπριακή αγορά ενώ και η ιδιωτική πλέον Ολυμπιακή αναμένεται να μπει πολύ πιο δυναμικά στο παιγνίδι. Σήμερα είναι η Eurocypria με €35 εκ., σε 1-2 χρόνια θα είναι οι ΚΑ με πολύ περισσότερα. Ας σκεφτούμε προσεκτικά πώς θα προχωρήσουμε.

Πολίτης, 14/2/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: