Τις τελευταίες μέρες είχαμε μια σειρά εξελίξεων σε θέματα που έχουν απασχολήσει τη στήλη κατά καιρούς και τα οποία αξίζει τον κόπο να σχολιάσουμε, έστω και επιγραμματικά.
Το πρώτο θέμα είναι αυτό της εμπορίας καυσίμων, με το οποίο είχαμε ασχοληθεί μόλις την περασμένη βδομάδα. Είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι ο μόνος τρόπος να υπάρξει μείωση στις τιμές των καυσίμων είναι η προσέλκυση νέων παικτών στην αγορά και η δημιουργία νέων τύπων πρατηρίων χαμηλού κόστους. Δυστυχώς τα πράγματα κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Στη σύσκεψη του Υπουργού Εμπορίου με τους εμπλεκόμενους στην εμπορία καυσίμων αποφασίστηκε η σύσταση τεχνικής επιτροπής που θα δημιουργήσει μια φόρμουλα καθορισμού του τρόπου αυξομείωσης των τιμών των καυσίμων. Η δημιουργία αυτής της επιτροπής αποτελεί το τέλειο άλλοθι για τις εταιρείες και τους πρατηριούχους. Η τιμολόγηση θα γίνεται με τις ευλογίες του κράτους. Τα κέρδη των εμπορευόμενων εξασφαλίζονται ενώ ταυτόχρονα φεύγει από πάνω τους κάθε υποψία για παράνομες συνεννοήσεις αφού η συνεννόηση θα γίνεται νόμιμα και υπό κρατική επίβλεψη. Το οποιοδήποτε κίνητρο για μείωση κόστους και διαφοροποίηση τιμών εξαφανίζεται και μαζί τους ενταφιάζεται και κάθε προοπτική για αύξηση του ανταγωνισμού και μείωση των τιμών στο εγγύς μέλλον.
Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη ήταν στον τομέα των αερομεταφορών, όπου η Aegean ανακοίνωσε τη διεύρυνση των εργασιών της στην Κύπρο. Τρία αεροπλάνα της Aegean θα εδρεύουν στη Λάρνακα, ξεκινούν απευθείας πτήσεις προς αρκετά Ελληνικά νησιά, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η προσθήκη πτήσης προς Λονδίνο. Η κίνηση της Aegean δίνει πολλές νέες επιλογές στους Κύπριους ταξιδιώτες με τον ανάλογο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Ας ελπίσουμε ότι στις Κυπριακές Αερογραμμές έχουν χτυπήσει καμπάνες από αυτή την εξέλιξη. Το επιχείρημα ότι περίπου η Κυπριακή οικονομία θα καταρρεύσει αν κλείσουν οι ΚΑ δεν θα είναι τόσο πειστικό την επόμενη φορά. Αν εργαζόμουν στις ΚΑ θα ήμουν πάρα πολύ ανήσυχος.
Εξελίξεις είχαμε και στο θέμα της επένδυσης του Κατάρ. Φαίνεται ότι οι Καταρινοί αναβάλλουν τη λήψη τελικών αποφάσεων, για λόγους που ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί αλλά πιθανόν να σχετίζονται με τις γενικότερες εξελίξεις στον αραβικό κόσμο. Η εξέλιξη όλης αυτής της ιστορίας θυμίζει την παροιμία "όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι". Ξεκινήσαμε δημιουργώντας τεράστιες προσδοκίες για επενδύσεις μισού δισεκατομμυρίου και καταλήξαμε σε μια συμφωνία με βάση την οποία το Κατάρ θα επενδύσει λιγότερο από €100 εκ. και θα έχει ουσιαστικά εξασφαλισμένη απόδοση, ενώ όλο το ρίσκο της επένδυσης θα πέσει στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Κύπριων φορολογουμένων. Και το ρίσκο είναι μεγάλο, κυρίως γιατί ως κράτος δεν έχουμε καθόλου εμπειρίες σε τέτοιου είδους έργα και διακρατικές συνεργασίες. Με αυτά τα δεδομένα, οι επιφυλάξεις των Καταρινών μπορεί τελικά να μας βγουν σε καλό.
Πολίτης, 20/3/2011
4 σχόλια:
Ortho to arthro. Mono mia episimansi anaforika me tous pratiriouhous. Poli efstoha perigrafeis afto pou den onomazeis. Oti i diadikasia kathorismou twn timwn pou apofasistike sinista CARTEL, me tis eevlogies tis kivernisis. Se afto pou diafwnw einai oti onomazeis afti tin diadikasia 'nomimi'. Den einai nomimo. Iparhei safis nomologia kai apofaseis tou Evrwpaikou Dikasttiriou anaforika me 'state induced cartel'. An vrethei estw kai enas anonimos na kataggilei afti tin diadikasia, sigoura afto tha krithei paranomo kai apo tin E.Epitropi kai apo to E. Dikastirio. Fisika kanenas den tha vrethei etsi tha theoreitai nomimi i diadikasia, horis afti omws na einai ontws nomimi.
Έχεις δίκαιο. Εννοούσα ότι θα είναι νόμιμο στα δικά μας μάτια. Όπως ήταν η εγγύηση των δανείων της Eurocypria, η ενίσχυση των Κυπριακών Αερογραμμών, κ.λπ.
Συμφωνώ με τις επισημάνσεις σου Σωφρόνη. Μόνο θα ήθελα να προσθέσω και μια μικρή λεπτομέρεια:
Η δημιουργία μηχανισμού τιμολόγησης των καυσίμων όχι μόνο θα εξουδετερώσει τον ανταγωνισμό αλλά θα εισαγάγει και ένα αστάθμητο παράγοντα.
Αυτός σχετίζεται με τη θερμοκρασία στην οποία πωλούνται τα καύσιμα.
Οι υπολογισμοί για εμπορικές πράξεις για καύσιμα γίνονται στη θερμοκρασία αναφοράς των 15 βαθμών Κελσίου. Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην Κύπρο, τα καύσιμα είναι συνήθως θερμότερα όταν πωλούνται. Ως εκ τούτου, λόγω του φυσικού φαινομένου της διαστολής, όταν αγοράζει ένας καταναλωτής ένα λίτρο βενζίνης το καλοκαίρι όταν η θερμοκρασία είναι 40 βαθμοί, αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε λιγότερη θερμική αξία απ' ό,τι θα υπολογίσει αυτός ο μηχανισμός. Άρα τότε θα μπορεί να γίνεται αισχροκέρδεια και μάλιστα με τις ευλογίες του Υπουργείου Εμπορίου.
Φυσικά, η επίδραση αυτού του φαινομένου στην κερδοφορία των εταιρειών ήταν γνωστή σε άτομα στο υπουργείο που είναι κάτοχοι τόσο πτυχίου φυσικής ή χημείας όσο και οικονομικών από τον καιρό που εφαρμοζόταν το σύστημα PNBS. Και είναι αυτά τα άτομα που φωνάζουν περισσότερο δημόσια για την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά καυσίμων από τότε που καταργήθηκε το PNBS.
Είναι άραγε τυχαίο;
Αντιπολιτευόμενε, ευχαριστώ για το σχόλιο, αυτό δεν το γνώριζα.
Δημοσίευση σχολίου