Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν μετά τη σύσκεψη της Τετάρτης στο προεδρικό έκαναν λόγο για προσωπική παρέμβαση του προέδρου Χριστόφια για τα θέματα που αφορούν την οικονομία. Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε δημιουργούνται κάποιες ελπίδες ότι θα δούμε επιτέλους μια πιο συντονισμένη και αποτελεσματική οικονομική πολιτική. Είναι γνωστό ότι στην Κύπρο εκλέγουμε προέδρους με βάση την πολιτική τους στο Κυπριακό και όχι για την οικονομική τους πολιτική. Με την εξαίρεση ίσως του Γιώργου Βασιλείου, οι υπόλοιποι πρόεδροι δεν επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οικονομική πολιτική και άφησαν τη διαχείριση της οικονομίας στους συνεργάτες τους. Κάτι τέτοιο δεν είναι κατ' ανάγκην κακό. Ένας "τσάρος" της οικονομίας με ξεκάθαρες εξουσίες μπορεί να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά (όπως ο Γκόρντον Μπράουν επί πρωθυπουργίας Τόνυ Μπλερ). Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει όμως στην Κύπρο, όπου οι Υπουργοί Οικονομικών πάνε κι έρχονται και οι εξουσίες είναι διεσπαρμένες. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στην οικονομική πολιτική.
Μετά από δύο σχεδόν χρόνια στην εξουσία η παρούσα κυβέρνηση παρουσιάζει έντονα τα συμπτώματα αυτής της απουσίας καθαρής γραμμής και έλλειψης συντονισμού. Το πρόσφατο φιάσκο με το φόρο ακίνητης περιουσίας είναι χαρακτηριστικό. Η κυβέρνηση παρουσίασε μια πρόχειρη πρόταση με ανεπαρκή επεξήγηση και αιτιολόγηση, με αποτέλεσμα να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και να αναγκαστεί να αναδιπλωθεί. Ακόμα πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι αυτός που ανάλαβε να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησης δεν ήταν ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, αυτός των Οικονομικών αλλά ο Υπουργός Εσωτερικών.
Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτεί την ανάληψη δράσης από την ηγεσία του τόπου. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαθέτει το απαιτούμενο κύρος για να καθορίσει γραμμή και να πιέσει για την λήψη σημαντικών αποφάσεων. Το ζητούμενο είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι τέτοιες που να αντιμετωπίζουν ριζικά τα διαρθρωτικά προβλήματα της Κυπριακής οικονομίας και να διαμορφώνουν συνθήκες μακρόχρονης ανάπτυξης. Έχω ξαναγράψει ότι ένα σώμα οικονομικών συμβούλων καταρτισμένο από ειδικούς (και ευτυχώς διαθέτουμε αρκετούς) θα μπορούσε να συνεισφέρει πολλά προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης των πολιτικών που θα πετύχουν αυτούς τους στόχους.
Οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν θα δυσαρεστήσουν αρκετούς. Ο πρόεδρος εκλέγηκε με βάση ένα προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο προφανώς θέλει να υλοποιήσει. Όμως το πρόγραμμα αυτό καταρτίστηκε σε μια περίοδο που οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές από αυτές που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Κανένας δεν θα κατηγορήσει τον πρόεδρο αν βγει και εξηγήσει με ειλικρίνεια στους πολίτες ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ότι η εξυγίανση της οικονομίας απαιτεί τη λήψη μέτρων που ίσως είναι επώδυνα σήμερα αλλά θα διασφαλίζουν την ευημερία μας αύριο.
Πολίτης, 7/2/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου